Nie je všetko iba o solárnej kozmetike pre bronzové zdravé opálenie je potrebná konzumácia určitých potravín, ktoré Vám pomôžu získať vysnívané opálenie.

Potraviny, ktorých súčasťou sú určité látky Vám zabezpečia lepšiu tvorbu kolagénu a zdravej bronzovej pokožky. Ktoré potraviny pomáhajú lepšie sa opáliť?

 

  • Potraviny bohaté na vitamín D

Vitamín D má množstvo blahodárnych účinkov na ľudský organizmus. Tento vitamín si ľudské telo dokáže vyprodukovať vlastnými silami za pomoci žiarenia. Ale je vhodné obohatiť svoj jedálny lístok o niektoré potraviny, v ktorých sa nachádza aj vyššie spomínaný vitamín D.

Nachádza sa v treščej pečeni, rybách, ustriciach, tofu, sójovom mlieku, vajíčkach a tiež aj v hubách.

 

  • Potraviny bohaté na beta- karotén ( provitamín A)

Je to farbivo žltej farby, ktoré zabezpečuje lepšiu tvorbu hnedej pokožky. Je to tiež antioxidant, ktorý zlepšuje napríklad funkciu imunity, či dýchacieho systému.

Najviac beta – karoténu obsahuje: mrkva, cvikla, špenát, paradajky, listová zelenina, mango, melóny, broskyne, marhule, čerešne, višne, jahody a bobuľové ovocie.

 

  • Potraviny bohaté na rastlinné tuky

Rastlinné tuky považujeme za najzdravšie pretože majú účinnosť eliminovať vysoký cholesterol. Pomáhajú pri tvorbe kolagénu, vitamínu A a D, čo je pri zdravom opálení nevyhnutné. V týchto potravinách sa nachádza aj vysoká dávka vitamínu E.

Medzi tieto potraviny zaraďujeme:

  • semienka ( kokos, mak, ľanové semienka, slnečnicové semienka, tekvicové semienka)
  • orechy ( vlašské, lieskovce, mandle, para)
  • rastlinné oleje ( kokosový, olivový, slnečnicový, rybí)
  • avokádo

 

  • Ryby, morské plody a kôrovce

Okrem dobrých omega 3, 6 a 9 mastných nenasýtených kyselín obsahujú ryby aj minerálne látky, vitamíny D a E a podporujú kvalitu pokožku a zároveň chránia a upravujú kardiovaskulárny systém. Ryby a morské plody zvyšujú tvorbu melanínu ( hnedé opálenie) a aj kolagénu, ktorého úloha je udržiavať pokožku pevnú a pružnú.

Patria sem:

  • morské ryby ( makrela, sardinka, treska, tuniak)
  • sladkovodné ryby ( pstruh, losos, kapor, candát, šťuka)
  • kôrovce ( homár, krab a rak)
  • plody mora ( slávky, chobotnice, ustrice, mušle a sépie)
  • rybí olej v tekutej alebo tabletovej forme

 

  • Ovocie a zelenina

V ovocí a v zelenine sa nachádza najdôležitejší antioxidant vitamín C. Má schopnosť zvýšiť ochranu pokožky pred spálením a vážnejšími ťažkosťami.

Je bohato zastúpený v : červenej paprike, tmavej listovej zelenine, kivi, jahodách, citrusových plodoch, rajčinách, hrachu aj v papáji.

 

  • Lykopén v rastlinnej strave

Lykopén ( červené farbivo) má veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Chráni človeka pred rakovinou a celkovo posilňuje imunitný systém. Podieľa sa aj na ochrane pokožky pred škodlivým vplyvom UV žiarenia. Ak sa chystáte dlhodobejšie vystavovať priamemu slnku, potraviny bohaté na lykopén poskytnú pokožke dostatočnú ochranu. Základným zdrojom lykopénu sú paradajky. Ak sa tepelne upravia tak sa jeho podiel ešte znásobí. Preto sa odporúča do stravy zaradiť kvalitný kečup alebo paradajkový pretlak. Lykopén sa nachádza aj v melóne, či v červenom grapfruite

 

  • Pitný režim

Pre pekné zdravé opálenie nie sú potrebné iba vhodné krémy, či potraviny. Veľmi dôležitú úlohu v opaľovaní zohráva dodržiavanie pitného režimu. Nespadajú pod to alkoholické drinky, sladené džúsy alebo sladené perlivé minerálky. Pri opaľovaní dochádza k poteniu a postupnej dehydratácii organizmu. Je nadmierne dôležité tekutiny počas opaľovania dopĺňať. Najvhodnejšia je čistá, neperlivá alebo dojčenská voda.